Večer ve čtvrtek 21. 12. jsem našel chvilku a udělal jsem do rodinného talíře s cukrovím jedno moje oblíbené podle babičina receptu. Co vím, tak babička ho vzala odněkud z televize nebo snad z nějakého časopisu. V zápisu ale udělala chybu a proto je to každý rok trochu pokus, pořád se neví kolik tam má být másla.
Suroviny a množství
- 35dkg cukru moučky
- 5-15 dkg másla
- 5dkg kaka na pečení
- lžíce mleté kávy
- lžička tuzemáku
Co se toho másla týče, v původním receptu je napsáno 5dkg, ale z toho to nejde pořádně zadělat. Já to letos dělal podle svých loňských poznámek z 15dkg, ale to zase bylo moc a výsledné těsto bylo zbytečně měkké. Tak asi správné množství bude kolem těch 10dkg.
Všechno se zapracuje do těsta. Ideální je nejprve smíchat vše sypké a pak to zapracovat do rozměklého másla nakrájeného na malé kousky.
Těsto se vytvaruje do takových podlouhlých kuliček a nakrojí nožem aby připomínaly kávová zrna. Jedno takové zrno má kolem 2-3cm.
Tyto zrna se pak ještě polijí v tenkých proužcích cik-cak, čokoládovou polevou.
A hotovo. Nic se nepeče, už se to jen sní.
Komentáře
Okomentovat