Přeskočit na hlavní obsah

Jeho jméno (povídka)

Tak to bylo to posvátné místo. Prales tiše šuměl a On seděl a koukal jak z trouchnivějícího pařezu vylézá červ. Bílé tělíčko měl skryté, jen kusadly máchal ze strany na stranu.
Věděl proč tu je. Vzduch byl plný pachu tlející půdy, ale On ho nevnímal. Jen pro tuhle věc bylo toto místo vytvořeno. Ve větvích křičely opice, papoušci a cvrlikal všelijaký hmyz. Nemělo by tu být ticho, když jde o tak důležitou věc? Sluníčko házelo odlesky na všechny strany a Jemu se z toho trochu točila hlava. Ticho a klid by tu měly být určitě.
Někde tady bude ta socha, uvažoval dál a znovu se zanořil kousek do podrostu. Z několika obrovských listů se na Něj vylilo pár kýblů vody. Už jí viděl před sebou. Obrovskou sochu. Vysokou jako nejvyšší stromy. Neskonale mohutné a monstrózní sousoší. Bylo v něm vytesáno každé zvíře a všechny ostatní věcí světa. Stál na úpatí a nevěřil vlastním očím.
Mohl rozeznávat jednotlivá zvířata, mnohá z nich ani neznal. Socha VŠEHO. Mocného VŠEHO. Toho VŠEHO co vám dá jméno.
Věděl co má dělat. Rozložil obřadní koberec na zem pod sochu. Sedl si na něj. Z tlamy jednoho zvláštního ptáka vytékala voda. Nabral jí plnou tykev a z natažené ruky jedné zvláště ošklivé opice sebral hrstičku sušených bylin. Vhodil je do tykve. Uvažoval kde se tam asi vzali, nakonec si však řekl, že bůh už to nějak zařídil. Počkal dokud dvakrát nezakřičel Skalan Rozhodný a potom na jeden lok vypil celou tykev.
Čekal.
Hleděl na sochu a pozoroval detaily zvířat. Koutkem oka se mu občas zdálo jakoby si zvířata prohodila místa nebo změnila polohu. Pak i v přímém pohledu až se celá socha rozvlnila před jeho očima a změnila se v masu pobíhajících těl.
"Hledej to co tě zaujme." řekl mu otec.
Hleděl do změti těl a rozeznával nějaké obrazce. Had zabíjí krysu. Ne ne, ten už ve vesnici byl. Kočka ve skoku. Né to je holčičí a taky už ve vesnici je. Uhlazený Havran. Ale zakopávač mrtvých být nechtěl. Rozverná opice. Komika už ve vesnici mají. Obtloustlý tukan. Né, né, náčelník by si jistě nepřál, aby se někdo jmenoval jako on. Ploskonosá ryba co vypadá jako zadek. Úplně se zhrozil, když jsi na tu dívku vzpomněl, tolik tuku neviděl ani když porazili hrocha.
Co mám já takové co bych mohl být. Napadlo ho a dál se díval do mihotající změti. Docela malý - Myš. Pohledný - Delfín. Co, proč delfín? Náladový - Pavián. Holý zadek. Začínající pleš - Hroch. Obrazy se Mu střídali před obličejem až nerozeznal co je co a šmouhy se změnili v barevné tvary a ty se vlnily a převalovali rozpojovali a spojovali až nakonec vše zčernalo.
Probudil se. Slunce mu svítilo do očí a on ležel pohodlně na koberečku. Před ním se tyčila socha. Nehybná a tichá. Rozeznával scenérie zvířat tak, jak je včera viděl. Had zabíjí krysu. Kočka ve skoku. Havran. Opice. Vypasený tukan. Ploskonosá ryba co vypadá jako zadek. Otřásl se.
Vstal, složil koberec a sebral tykev. Už to věděl, naprosto přesně to věděl. Hřál ho pocit z nově získaného jména, to ještě netušil kolik s ním bude mít problémů. On první Josef Novák.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fórum mladých pionýrů (grafický manuál)

Vytvořil jsem pro vznikající Fórum mladých pionýrů, na základě loga, které jsem dělal dříve, základní grafický manuál. Také základní vizuál příspěvku na sociální sítě, společně s hlavičkovým papírem.  Snad se jim bude pěkně používat.

Zpětná vazba jako nástroj (sebe) rozvoje (školení)

Dnes jsem byl na školení od Prázdninové školy Lipnice - Zpětná vazba jako nástroj (sebe) rozvoje. Tady jsou moje hlavní poznatky (zápisky): Předpoklad je matka průseru! Nepředpokládej, nemá to cenu. Vždy si s druhým ověř, že to myslí tak, jak si ty myslíš! Principy dávání zpětné vazby Dobré načasování Nesmí být v zážitku, ale zároveň to ještě nesmí zapomenout, ne cestou na záchod Záměr Rozmysli si co a proč chceš sdělit Mluv za sebe (osobně) Popisuj jednání Vyvaruj se zobecnění o osobě toho ke komu mluvíš ( ty jsi... ) Buď konkrétní Popisuj konkrétní jednání a jeho dopady. Vyhni se cizím a obecným frázím. Popisný jazyk Nehodnoť. Jen popisuj Vztah na prvním místě Principy přijímání zpětné vazby Doptávám se, ale nebráním se Zjisti jak přesně to myslel. Vyhni se obranné pozici. Není třeba reagovat hned Nech si čas na rozmyšlení, nedělej ukvapené závěry Je na tobě, jak se zpětnou vazbou naložíš Nemusíš si z ní vzít nic a naopak nepředpokládej, že druhý si z ní něco vzít musí. Struktura zpě

CVVZ 2023 (akce)

O víkendu 10.—12. listopadu jsem byl na CVVZ v Pohořelicích.   Cesta trochu delší, ale zvládnutelná. Ubytování slabší, protože zrušili třídu, kterou jsme měli zarezervovanou a museli jsme spát ve větší grupě v místním sále na radnici. Programy, které jsem navštívil: Automatický pohyb a pohybový příběh, Hraní rolí, Okno do historie, Impro-professional. Kromě toho jsem byl také v čajovně, na obou rituálech, v herní místnosti s deskovkami a u prodejních stánků a na spoustě místech, kde se hráli písničky. Co si odnáším Z Automatického pohybu dvě pěkné hry. 1) Házení lahví za chůze Všichni hráči se volně pohybují v prostoru, ideálně do nějakého klidného rytmu, podobně rychle a snaží se přirozeně zaplňovat celý prostor. Mají lahev, kterou nikdo nesmí držet v ruce déle než 5 sekund. Musí si jí přehazovat. Když jim to jde přidá se lahev. Pokud mají více lahví a nějaká jim spadne, jedna se jim ubere. Kolik lahví zvládnou? 2) Souboj skupin Dvě skupiny stojí proti sobě v řadách. Dostanou téma na